20. mars 2012

Ullevål på Ull sin høyde

Ullevål har fått navnet sitt fra guden Ull. Gården kan ha blitt ryddet på vall som betyr avbrent mark, kanskje for 1500 år siden. Den kan ha også fått navnet sitt fordi den lå høyt og fritt, for hváll kan bety en isolert rundaktig høyde.

Det er lett å se på det gamle bildet som viser hvordan gården så ut for to hundre år siden, da John Collett bodde der. Den ser nesten ut som et eventyrslott der den ligger på høyden mellom trærne.

Ull - eller Ullr som han het på norrønt - var fostersønnen til selveste tordenguden Tor. Ullr betyr den ærerike. Og Ull var litt av en kar: han var stor og sterk og flott. Han flink med alle slags våpen og særlig med pil og bue. Og han var flink i alle slags idretter, særlig til å gå på ski. Huset hans het Ydalir som betyr Barlinddalen. Ull sin bue var laget av barlind, for det treet er særlig godt egnet til å lage bue av. Buen til steinaldermannen Ötzi var faktisk også laget av barlind.

Øverst: "Ulivold, afdöde hr. John Colletts boelig malt av John William Edy, 1800". Nederst Ull med ski og bue fra et islandsk manuskript fra 1700-tallet. Begge fra wikimedia commons

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar