Byggmel

Takk alle dere som har malt korn til mel på håndkvernene våre ! Visste dere at det var byggkorn dere malte til mel? Det var det aller mest brukte kornet i vikingtida.

Byggmel er kjempesundt.  For bygg har fiber og B-vitaminer og mineraler og det som heter antioksidanter. Antioksidanter gjør at vi lettere holder oss friske. Og det vil vi jo, vi som reiser rundt fra sted til sted  - vi har vel ikke tid til å bli syke akkurat!

I Norge har det vært dyrket bygg i 4500 år. De første matrettene som menneskene her laget seg av bygg, var brød og grøt. Antageligvis knuste de kornet og blandet det med melk eller vann. Så stekte de det til brød på en glovarm stein i bålet. Etterhvert som de lærte seg å lage gryter, ble grøt mer vanlig. Før vikingtida hadde de ikke sånne håndkverner som vi - Fenja og Menja- har. Da knuste de kornet så godt de kunne i en steinmorter. Melet ble veldig grovt, for det var ikke så lett å knuse kornet på den måten. Derfor var det så fint da de på 300-tallet begynte å bruke sånne håndkverner som "Grotte" er. Da klarte de å knuse byggkornene mye bedre, og da ble sikkert maten lettere å spise også, tror du ikke Menja?

Dette bildet tok Menja på Blommenholm skole:

Det var før 3.klassingene begynte å male kornet til mel. Se så fint mel de lagde:
Melet tok vi med oss hjem, og blandet det med  melet vi hadde fått fra de andre skolene vi har vært på.


Menja ville at jeg skulle bake. Derfor fikk jeg velge hva vi skulle lage av melet. Jeg lagde byggkjeks! Store, søte byggkjeks. De er kanskje ikke så bra for tennene, men de var så gode at jeg spiste opp nesten alle sammen med en gang.

Her ser dere hvordan de så ut. Noen stekte jeg visst litt for lenge, for de ble svarte.
- Når du spiser brent mat, så får du fin sangstemme, husker jeg mamman min sa da jeg var liten. Så jeg spiste de brente kjeksene først. For jeg elsker å synge!

P.S: Oppskriften til kjeksene finner du her, sammen med mange andre byggoppskrifter også