27. mars 2012

Høyenhall, en høy hall?

Høyenhall må vel bety en høy hall - en høy festsal? Eller en hall som ligger høyt og flott? Før var det visst navnet på en løkke, et jordstykke, hvor Norges største frukthage lå rundt 1850. Høyenhall skole ligger egentlig på Manglerud som kommer av Magnarud. Ordet magn kan bety stor og rud betyr rydning eller gård. Så Manglerud kan bety den store gården. Eller kanskje var det en mann som het som Magni som ryddet gården, en gang etter Svartedauden.


Høyenhall kunne nesten vært navnet på Valhall, den største og flotteste festhallen i Åsgård hvor gudene bodde. Til Valhall kom alle krigere som døde i kamp, trodde vikingene. Valhall var hallen til Odin. Den var kjempestor: 640 dører hadde den, og hver dør var så bred at 960 krigere kunne gå ved siden av hverandre gjennom den.

På taket sto geita Heidrun beitet på greinene til treet Lærad. Fra juret hennes rant det mjød som krigerne fikk å drikke. Det var en gris der som het Særimne. Den ble spist hver dag. Dagen etter var den like levende.

På Høyenhall lurte noen på hvem som var den første vikingkongen. Spør du meg, var det Harald Hårfagre - han som lovet kjæresten sin Gyda at han ikke skulle klippe eller gre håret og skjegget sitt før han hadde samlet Norge til ett rike. Hvis han ikke klarte det ville hun nemlig ikke gifte seg med ham.


Men Harald klarte det - i det store slaget ved Hafrsfjord. Etter det slaget fikk han tilnavnet Luva som betyr Lurvehode. Da hadde han ikke klippet og gredd seg på ti år! Men da han endelig fikk klippet seg ble han riktig pen og hårfager. Harald ble småkonge da han bare 10 år gammel. Han regnes som Norges konge fra 872 til 933. Noen sier at han hadde tjue sønner. Andre mener at han hadde over hundre barn!

Harald ble også kalt Dovrefostre. Det navnet fikk han fordi folk trodde han hadde blitt oppfostret og opplært av en jotne som het Dovre og som kanskje var selveste Odin. Det er jammen ikke godt å vite hva som er sant om slikt som skjedde for over 1000 år siden!

Bildet øverst: Heidrun på taket på Valhall, fra et islandsk manuskript fra 1700-tallet.
I midten: Slaget i Hafrsfjord sånn som Erik Werenskiold tegnet det i Snorre.
Nederst: Harald Hårfagre mottar kongemakten fra sin far Halvdan Svarte
. Harald er nok han langhårete til høyre. Fra Flateyjarbók fra 1300-tallet. Alle via Wikimedia Commons.

1 kommentar:

  1. Jeg tror Høyenhall kan ha vært navnet på en bakketopp, slik det heter i "Herre GUd ditt dyre Navn og Ære": "Høyen Hall og dybe Dal skal vige..."

    Hall er et gammelt navn for bakke eller helling.

    Folk i byen hadde gjerne et jordstykke på landet, der de kunne dyrke litt av det de trengte, som frukt og grønnsaker. Slike steder fikk gjerne fine navn som Høyenhall og Frydenlund.

    AA

    SvarSlett