Nordstrand skole er bygget på Vestre Sæter gård. Setr het den fra gammelt. Det betyr seter eller bosted. Gårder med setr i navnet regnes å være fra vikingtiden, så Vestre Sæter ble kanskje ryddet da?
Nordstrand het forresten egentlig Sæterstranda Nordre før jernbanen kom i 1884. Men for litt mer enn 1000 år siden het det Rudin i området. Rudin betyr rydningene, fordi det ble ryddet så mange nye gårder i middelalderen. Og stranda så ikke ut sånn som nå. I vikingtiden, på 8-900-tallet, sto nemlig vannet 5 meter høyere enn i dag!
På Nordstrand skole ville de høre om vikingklær. Det var en diger jobb å lage klær i vikingtiden. Folk lagde alle klærne sine selv, av ull, skinn, pels, lin og til og med brennesle. Av brenneslen kunne man lage et fint mykt stoff som var mye deiligere å ha mot huden enn ull og lin, så derfor dyrket vikingbonden mye brennesle på gården sin. Litt mer om brennesle har vi skrevet her.
Hvis husfrua på Setr ville ha en ny ullserk, måtte hun først klippe sauen. Så var det å karde, spinne, farge og veve og så, endelig kunne hun begynne å sy. Og hvis hun ville ha farger på klærne måtte hun ut i skogen og finne planter, sopp, bark, lav og mose som ble kokt i vann sammen med garnet.
Med bjørkeblader kunne hun lage en fin gulfarge. Løkblader ble mer brunaktig. Og med barken fra or ble garnet svart. Til rød, sånn som lua mi som Fenja har nålebundet, trengte hun roten fra denne planten som heter krapp.
Den aller vanskeligste fargen å lage er mørkeblå som kommer fra indigoplanten. Indigo betyr visst "fra India". Blå kunne også lages av en plante som heter vaid. Eller fra en snegle som heter purpursneglen. Det trengs 12.000 snegler for å lage ett gram fargepulver!
Det blå fargestoffet virker ikke sammen med vann. Både fargestoffet og garnet må ligge i tiss! Folk mente det var best med tiss fra mannfolk som drakk mye øl og fra gravide damer.
Fordi det var så vanskelig og dyrt å lage, var mørkeblå den aller flotteste fargen. Blått var for konger og høvdinger! Og da Norge ble kristent og vikingtiden var slutt, ble det Jomfru Maria sin farge. Potteblå kaltes den fine mørkeblå fargen. Nokså rart igrunnen, at sånn tissepotteblå var den fineste av alle farger!
Her kan du lese litt mer om farging med snegler og lus og tiss, fra TV-programmet Newton.
Krapplanten - rubia tinctorum - kommer fra Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Germany.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar