Like bak Linderud skole ligger den fantastiske Linderud gård. Den var en av de mange gårdene som ble ryddet og bygget en gang i tiden etter vikingtiden og før Svartedauden, kanskje på 1100-tallet. Rud betyr rydning. Han som ryddet gården het antagelig Linne og Linderud betyr Linnes rydning.
Linderud ble etterhvert en riktig storgård med mange husmannsplasser, en svær, flott hovedbygning og en diger park. I parken er det det en 180 m lang allé av lindetrær som ble plantet rundt 1750, og en 120 m lang tunnell av hassel. Jammen er det flott at Linderud gård er blitt museum, så man kan dra dit og se hvordan det var på en storgård i gamle dager. Om Linderud gård kan du lese her.
Lindetreet var kjærlighetsgudinnen Frøya sitt tre. Kanskje det var fordi bladene ligner på hjerter? Hassel var tordenguden Tor sitt tre. Både lind og hassel kunne gi vern mot tordenvær, trodde vikingene.
Forresten, lind er det aller beste treet å lage tegnekull av - sånn som jeg bruker til å tegne den lille Fenrisulven og sverdet i munnen på den store. Man kan faktisk lage sånne selv - her kan du lese hvordan.
Lindetegningen er laget av Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen 1879. Lindealléen er fotografert av Helge Høifødt 2008, via wikimedia commons.
Den lind som vokser vilt hos oss heter på latin Tilia cordata, det betyr lind med hjerte. Så hjerteformen har nok mange sett.
SvarSlettAv lindeblomst kan en lage te. Den skal være god mot forkjølelse, og hvis en trenger å svette ekstra. Det sies at det skal være godt å få svette skikkelig ut for eksempel når en har influensa. (Selv er jeg som regel frisk, så jeg har aldri prøvd svettekur...) Til te tar en både blomsten og det rare bladet de henger i.
Biene finner mye nektar i lindeblomsten, og det blir god honning.
Også bladlus er glad i lind, de suger så sukkeret renner rett gjennom dem. Det kalles honningdugg, og er noe forferdelig kliss. Derfor bør en ikke sette fra seg noe under skyggen av et lindetre om sommeren.
Mellom barken og veden er det et fiberlag, som kalles lindebast. Det er fint å lage tau og snorer av.
Lindeved er god å skjære i, så den er mye brukt til treskjæring. Ikke minst til figurer.
Om lindormen bor i ei gammel hul lind vet jeg ikke. Men, finner du en lindorm må du være forsiktig. Som liten er den vakker, og kan ligge i en liten eske. Men, får den ligge på gull, så vokser den til en diger drage!
AA