Navnet Kampen kan visst komme av ordet kamp som betyr fjellknaus. Kampen hørte til gården Bergsløkken. Navnet Kampen kan også komme fra Campement, den militære eksersis- og øvingsplassen på Bergsløkken gård på slutten av 1700-tallet.
Bergsløkken gård het først Berg og ble nok ryddet før vikingtiden. Og at det var folk på Kampen i vikingtiden er sikkert. I 2001, da de skulle lage et nytt sykkelstativ i et borettslag, gravde en mann med gravemaskin opp et vikingsverd fra en vikinggrav. Sverdet var fra rundt år 850, nesten 1200 år gammelt. Og for hundre år siden ble det funnet en vikinggrav. I den var det et sverd, tre økser, to skjoldbuler, en saks og en jernhank fra en gravhaug i Trysilgata. Kanskje det fins enda mer fra vikingtiden i jorda på Kampen!
Sverdet som ble funnet på Kampen var temmelig rustent. Jeg vet ikke hvordan det så ut, men det hadde nok tilhørt en stormann. Skal tro om det lignet på det sverdet Tor satte i munnen på Fenrisulven? Her ligger han bundet på øya Lyngve i sjøen Åmsvartne, med sverdet i munnen og han sikler så mye at det blir til elven Vån. Stakkars Fenris!
Øverst: ting av jern fra yngre jernalder, fra skolehistorie.com. I midten: vikingsverd fra Historiska museet Stockholm via kultur.akershus. Nederst: Fenris bundet med sverdet i munnen, han siklet så mye at det ble til en hel elv som het Vån, tegning fra et islandsk 1700-tallsmanuskript via wikimedia commons.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar