9. mars 2012

Østensjø austan sjór - og Fenris

Ved Østensjøvannet har det nok bodd folk lenge. Det er funnet ti steinalderøkser i nærheten. Fire av dem ble funnet på jordene til Østensjø gård. Kanskje folk har dyrket jorda der helt fra steinalderen.

Selve Østensjø gård ble kanskje ryddet rundt år 500, i eldre jernalder. Navnet Østensjø kommer fra Austan sjór som betyr "øst for sjøen" - altså "gården som ligger øst for vannet". Østensjøvannet har fått navnet sitt etter gården. Østensjøvannet er et fantastisk vann! Det er visst over 200 forskjellige slags fugler som holder til der, 8 forskjellige slags flaggermus og over 1800 forskjellige slags insekter! Klikker du her finner du en liste over alle fuglene.

Elevene på Østensjø lurte på hvor stor Fenris egentlig var og hvordan det gikk med ham. Det er ikke godt å si. Den gamle historien sier at han måtte sitte med sverdet i munnen på en holme - den lille øya Lyngve i sjøen Åmsvartne - helt til verdens ende. Og han siklet så mye at sikkelet hans ble til en hel elv som het Vån.

Det er forresten et sted som heter Fenriskjeften. Det er en rad med fjelltopper som stikker opp av isen i Dronning Mauds land på Sydpolen. En av toppene heter Holtanna. Den høyeste heter Ulvetanna og er 2931 meter høy. Skal tro om Fenris var så diger?

Tegningen av Fenris er laget av Helene Adeline Guerber i 1909, fra wikimedia commons. Bildet av Fenriskjeften er fra Naturhistorisk museum, UiO

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar