14. okt. 2010

Hassel-Hosle

Skal tro om det er mange ekorn på Hosle? Jeg tror det. For det eldgamle Hoslenavnet kommer av hassel, akkurat som Haslum og elva Hasla. Og hasselnøtter er det beste ekorn vet.

Det er i grunnen litt rart at ekornet Ratatosk ikke holder til i en hasselbusk. I det store asketreet Yggdrasil, verdenstreet, er det jo ikke noen nøtter.

Ratatosk er en skikkelig sladrehank som smetter opp og ned langs stammen på Yggdrasil mellom alle verdener, mellom is og ild og alt i mellom. Den skravler med alle, både guder og norner og alle de andre som lever i livstreet. Og den farer med sladder og slarv og baksnakking og vonde ord mellom ørnen som sitter i toppen og ormen som gnager på rota.




Ratatoskr heitir ikorni,
er renna skal
at aski Yggdrasils;
arnar orð
hann skal ofan bera
ok segia Niðhöggvi niðr.

Ratatosk heter et ekorn
Han skal springe
på asken Yggdrasil
ord til ørnen skal han bære ovenfra
og si til Nidhogg nedenfor.




I vikingtiden var hasselbusken hellig. Den var tordenguden Tor sitt tre. Når vikingene holdt ting ble tingvollen merket med hasselkvister. Innenfor hasselringen fikk ingen bære våpen og den som brøt ringen ble lyst fredløs.

Vikingene spiste massevis av hasselnøtter. Greinene til hasselen brukte de også. Hasselgreiner er seige og sterke og fine til å flette kurver og fisketeiner av, til gjerder, gjorder og tønnebånd. Og til ønskekvist.

Til ønskekvist trenger du en fin og frisk hasselkvist som ser ut som en Y. Hold kvisten i de to armene og la benet peke rett frem. Sånn går du rundt med pinnen din.

Og så, plutselig, kan det hende at benet på Y-en peker ned helt av seg selv! Det føles rart. Hvis du har sterke hender, kan det være at pinnen vrir seg ut av barken inni hendene på deg. Og der hvor pinnen peker ned mot bakken, kan du finne vann. Eller jern, sånn som på bildet under. Eller sølv. Eller kanskje gull! Jeg fant vann en gang. Men gull har jeg aldri funnet.


Ratatosk er fra et Islandsk manuskript fra 1600-tallet. Herrene som driver med jernutvinning laget Gregorius Agricola og Johann Becher i 1580. Begge via Wikipedia. Hasselen er fra Projekt Runeberg: Bilder ur Nordens Flora 1917–1926. Ratatoskverset er fra Grimnesmål vers 32.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar