Son-navnet er så ikke lett å bli klok på. Det har vært skrevet både Soon, Zoen og Zoon. Navnet kan komme fra elva Såna som er samme elv som Hølenselva. Sånaelva kan ha fått navn fra å så, som betyr når fisk gyter. Så Såna kan bety "gyteelva". Eller kanskje kommer det fra svona, å minke, "elva som minker mye i tørketiden".
Det er funnet eldgamle ting i jorda rundt Son, helt fra yngre steinalder, så det har nok bodd folk der lenge. Litt etter vikingtiden, i 1342, er det skrevet om Sonakaupangen, så kanskje det var handelsplass i Som i vikingtiden også?
Sikkert er det at Son ligger fint til ved Viken som Oslofjorden het før i tiden. Der kunne man se stolte skip seile eller ro forbi med handelsvarer og kanskje røvergods. Det er mange som mener at ordet viking betyr "en person som kom fra Viken".
Her kan du se hvordan de seiler vikingskip i Lofoten. Det er ikke så lett! Men vikingene var gode sjøfolk og rodde og seilte skipene sine over hav og elver, og noen ganger bar de skipene over land. Over hele Europa reiste de, over halve Russland og helt til Amerika! Til og med langs elver langt inn i Tyskland og Frankrike reiste de, der hvor Fenja og jeg skal reise på torsdag. Tror du vi finner noen spor etter vikingene, Fenja?
Fiskebildet er lånt fra Eksportutvalget for fisk. Vikingskipene og kartet med vikingenes reisemål er fra Wikipedia og det flotte frimerket er fra Færøyene.
Son har nok vært ei viktig havn lenge, for her ble det isfritt lenge før innerst i fjorden. På gamle kart het det ikke Oslofjorden men Soon Water. Det var på 16-1700-tallet da hollendrne seilte hit for å kjøpe trelast. (Drøbak vokste opp av omtrent samme grunn. Her måtte lasta i land når isen stengte, og så var det å ta de drøye bakkene inn mot byen.)
SvarSlettSer en på kartet, så er det ingen store vann i Såna-vassdraget. Derfor kan jeg tenke meg at elva er følsom for tørke. Så Svona kan passe.
Det har sikkert vært gytefisk der også, sjøørret og kanskje laks, men det er (var) det i omtrent hver eneste elv og bekk langs fjorden.
AJM