29. sep. 2010

Emma Hjorth på Tokas rydning

Er ikke Toka et rart navn? Det var et vanlig jentenavn i vikingtiden, og Toki var et vanlig guttenavn. Navnet kommer kanskje fra Tor, selveste tordenguden. Den første som ryddet gård der hvor Emma Hjorth ligger nå, var nok en som het Toki, og det var derfor gården fikk navnet Tokerud, som betyr Tokes rydning. Eller kanskje det var en husfrue der som het Toka?


Ingen vet når Tokes gård ble ryddet. Det kan ha vært i vikingtiden. Eller i middelalderen som kom etterpå. Men det har vært folk i på Emma Hjorth helt fra steinalderen. I hvertfall var det en steinaldermann som glemte igjen skafthulløksen sin.


Jeg vet ikke om det var epler på Emma Hjorth i steinalderen, men i vikingtiden vokste det villepler der. Vikingene var glade i epler. Epler var jo gudenes frukt. Noen av eplene hadde til og med magisk kraft. Ihvertfall de som Idunn passet på, de som holdt gudene unge og som jotnene i Jotunheimen så veldig gjerne ville ha tak i.


I Danmark på 900-tallet skjedde det noe med en viking som også het Toke og et eple.

Egentlig het han Palnatoke og var Jomsviking. Han var sterk og modig og flink med pil og bue.

Men en gang han hadde drukket litt for mye mjød, begynte han å skryte av hvor lett han kunne skyte et eple ned fra en stokk.


Da ba kongen Palnatoke skyte ned et eple - ikke fra en stokk - men fra hodet på Palnatokes egen sønn!

Palnatoke måtte gjøre som kongen sa. Han satte et eple på hodet til sønnen, ba ham stå musestille og tok fram tre piler. Med den ene skjøt han eplet fra hodet på sønnen, lett som bare det, og alle klappet og ropte.

"Men hva skulle du med de to andre pilene?" spurte kongen. "De to pilene" sa Palnatoke "de var ment for deg, konge, hvis jeg hadde bommet og det hadde skjedd noe galt med sønnen min!"

Kongen var Harald Blåtann og historien sier at Palnatoke senere fikk hevnet seg. Han skjøt kongen i baken, så ille at det ble kongens bane.

Syns du historien om Palnatoke virker kjent? Den ligner historien om Wilhelm Tell som kom rundt 450 år senere. Historien henger jammen sammen!

Epletegningen, fra Köhler's Medizinal-Pflanzen 1897 og skafthulløksen er fra Wikipedia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar