17. nov. 2013

Kristiansand

I Kristiansand har det bodd folk helt fra steinalderen. Rundt år 0 var det visst landsby på Oddernes. Det er funnet gravhauger, kokegroper og en runestein i kommunen, i vikingtiden var det kongsgård der og kirke fra rundt 1040.

Fil:Norway Vest-Agder - Kristiansand.svg

Ordentlig by ble det ikke før danskekongen Christian IV kom. Han fikk laget et forsvarsanlegg og en sommerresidens på Gammeløya på Flekkerøy. Gammeløya kalte han Christiansø. I 1635 fikk han bygget seg en seg en liten kongsgård på Lund og i 1641 grunnla han en ny by på Sanden, der hvor Otra og Tovdalselva renner ut i havet. Der kunne bygges en god havn for utskipning av tømmer og trelast. Byen kalte han Christians sand.  Her kan du lese mer om tømmeret og havna. På kartutsnittene under fra 1662 kan man se havnen med båter, tømmerfløting og festningsanlegg mot sjørøvere, og selve byen - Kvadraturen - med små hus og snorrette gater. Det er rart å se hvor likt det er i dag.













Det gamle navnet på Tovdalselva var Þofn - elva som sveller når det er flom. Otra har navn etter oteren, otr på gammelnorsk. Det var nok mye fisk i Otra i gammel tid og der hvor det er fisk liker oteren seg. Det gamle norrøne navnet på Oddernes var Otrunes, neset med oter. Danske kong Christian kalte oteren for odder. Det er mange steder oppover dalen med både otr og odder i navnet

Oteren er en morsom liten tass. Han elsker fisk, liker å leke i vannet og er god til å svømme. Han kan lukke ørene og neseborene og dykke i 5 minutter av gangen. Han kan svømme 400 m under vann og løpe 10-20 km om dagen på leting etter gode fiskeplasser. Han har svømmehud mellom tærne, stive værhår og vannfast pels med varm underull så han ikke fryser i iskaldt vann. Her er en kråke som prøver å ta en fisk fra en oter.

Volsungsagaen forteller om dvergen Oter som ble drept av Odin, Loke og Høne. Som bot måtte de fylle oterhammen med gull, både inni og utenpå. Uheldigvis glemte de et værhår. Hvordan det gikk kan du se her. 



Det var konger i Kristiansand før Christian Quart. Vikingkongen Harald Hårfagre, han med det lange håret som samlet Norge til ett rike, skal ha bodd på Oddernes. Og hvem vet, kanskje kong Agde, han som var den første kongen i Agder, bodde der også? Både Harald Hårfagre og Kong Agde skal ha vært etterkommer av Kong Nor. Under er Harald med samekvinnen Snøfrid som han var fryktelig forelsket i. 


Frimerke med Harald Hårfagre og Snøfrid (Foto: Posten Norge)

Kong Nor kom nordfra. Han la under seg hele Norge og ble stamfar til Trond og Agde og de andre kongene som de norske fylkene har navn etter. Han var sønn av Torre Barfrost og bror til jygrene Fonn Snøfonn, Mjoll Snøfokk og Driva Snødrev. Bestefaren hans var Sne den gamle, som var sønn av Froste - eller kanskje det var Jøkul Istapp - som var sønn av Kåre Vindgufs, sønn av Fornjot, den aller aller eldste - ihvertfall hvis vi skal tro Flatøyboka i tåtten "Hversu Noreger bygðist" -  historien om hvordan Norge ble bygd. 

Bilder: Kart og kommunevåpen fra wikipedia. Gammelt kart er herfra og herfra. 
Oteren er herfra. Frimerket er herfra

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar