21. nov. 2011

Jansløkka skole på jordet til Jan

Jansløkka skole har visst fått navnet sitt fordi den ble bygget på jordet eller løkka til en som het Jan. Hvem Jan var for en kar vet ikke jeg, men han var kanskje husmann på prestegården Røyrin. Det var ihvertfall prestegården som eide jordet til Jan. Jansløkka er forresten Askers eldste skole, åpnet mandag 2. september 1844.

Røyrin eller Røyrvin kommer av røyr som kan bety røys og vin som betyr beitemark. Både på gården, rundt skolen og ved Asker kirke er det flere store gravhauger fra jernalderen, mer enn 1000 år gamle.

Kanskje Røyrin var et sted hvor folk ofret til de gamle vikinggudene? Kanskje til Tor med hammeren, for å hjelpe ham i kampen mot de fæle jotnene? Og så ble den nye kirken bygget på det gamle kultstedet, på den tiden da Olav Digre for omkring i landet og truet folk til å ta den nye troen. Olav Digre var han som fikk navnet Olav den Hellige.

Det sies at det er en skatt nedgravd i en av haugene ved skolen. Det var en kveld på 1830-tallet at presten på Røyrin satte gårdsfolkene sine i gang med å grave i en av haugene for å lete etter skatten. Plutselig så de et merkelig lys over prestegården, det så nesten ut som den sto i brann! De løp til prestegården for å slukke, men der var alt i orden. De fortsatte å grave - men da så de det samme underlige lyset over presttegården. Etter det var det ingen som turte å grave mer og det ble bestemt at gravhaugene skulle få ligge i fred.


Tenk om det ligger en vikingskatt der enda! Tenk om det er en stor skatt der, sånn som vikingskatten i Jorvik - eller York som det heter nå til dags. Det hadde vært noe det, å finne en vikingskatt nesten på skolegården!

Bilder: Gravhaugene ved Jansløkka er fra det utmerkede Arild Hauges runer.
Tor som slåss mot jotnene, malt av Mårten Eskil Winge, 1872.
Vikingskatten i Jorvik er herfra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar