31. mai 2012

Solberg - sol på berg i Ås

Navnet Solberg kommer kanskje fra Sólbjargir. Kan det bety et berg med sol på, tro? Eller var det et berg hvor noen holdt liv i bål i vintermørket, for å hjelpe sola når den var svak, en gang i eldgamle tider?

Det har nok vært folk på Solberg i vikingtiden. Kanskje lenge før også. Rundt Solberg-gården er det veier med vikingnavn: Tor har fått en vei oppkalt etter seg. Og både Odin og hesten hans Sleipner med åtte ben som du ser på tegningen under og ravnene hans Hugin og Munin og festhallen hans Valhall har fått veier.


Solberg skole ligger i Mjølnerveien - oppkalt etter hammeren til Tor. Tenk å gå på en skole som ligger i en vei som heter det samme som hammeren til selveste tordenguden Åsa-Tor, den sterkeste av alle gudene i Åsgard! På tegningen under skal han akkurat til å slå den digre, fæle Midgardsormen i hodet med Mjølner. Heldigvis kuttet Hyme fiskesnøret så Midgardsormen kom seg unna, ellers er det ikke godt å si hvordan det hadde endt.

Mange vikinger hadde en liten Torshammer i et kjede rundt halsen. Torshammeren på tegningen under er en sånn. Den er litt mindre enn 5 cm lang, laget av sølv og ble funnet i jorda i Skåne i Sverige i 1877. Det ser ut som den har øyne og munn, syns jeg.


Vikingene kalte Mjølner for Mjǫlnir. Navnet betyr knuseren, den som maler og knuser til støv. Den var gudene fineste og viktigste eiendom, for det var den Tor brukte i kampen mot de fryktelige jotnene.

Mjølner var smidd av jern. Det var de to svartalvene Sindre og Brokk som smidde den. Hammeren kunne bli stor eller liten alt etter hva Tor trengte den til og kunne gjemmes i en ørliten lomme. Den traff alltid det Tor siktet på med voldsom kraft og den kom alltid tilbake til hånda hans. På hendene hadde han jernhansker som heter Járngreip eller Járnglófi. Det kunne nemlig være litt vanskelig å ta imot Mjølner fordi den ved et uhell hadde fått ganske kort skaft. Men det er en annen historie.

På tegningen under skal Tor akkurat til å slå hammeren i hodet på den enorme jotnen Skryme - selveste Utgards-Loke. Hvis du ser godt etter, så ser du kanskje Tor. Han er ganske liten og han har akkurat overnattet i Skrymes vott. Men det er også en annen historie. Det er i det hele tatt mange morsomme historier om de gamle gudene!

Øverst: Odin på Sleipner, så Tor på fisketur etter Midgardsormen Midgardsormen, begge er fra et gammelt islandsk manuskript skrevet av Ólafur Brynjúlfsson i 1860. Så Torshammeren som ble gravd opp av jorda i Skåne i 1877 og til slutt Tor og Skryme ble tegnet av Friedrich Wilhelm Heine i 1882. Alle er fra wikimedia commons.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar