11. mars 2012

Vestli og Tor

Det var nok ikke noen hus på Vestli i vikingtiden. Det var mest skog og sikkert mye ulv. Vestligården som Vestli har navnet sitt fra, ble bygget lenge etter at vikingtiden var slutt.

Men det var nok folk som gikk og red gjennom lia i vest. Det var folk som reiste mellom Oslo og og Raumarike, eller Romerike som det heter i dag, rett over bygrensen. Man kan nesten si at Oslo var Raumarikes havneby. Men havna var helt annerledes, for sjøen sto 5 meter høyere i vikingtiden.

På Vestli lurte elevene på hvor mange guder og gudinner vikingene hadde. Det var mange - ihvertfall rundt 30, eller mer. Her finner du en liste med mange av dem. Gudene ble kalt æser og gudinnene ble kalt åsynjer. Odin var den høyeste. Men Tor var mest populær, enda han laget lyn og torden når han reiste over himmelen med bukkene sine foran vogna. Tor har fått en dag oppkalt etter seg - torsdag. Og Odin fikk onsdag.

Det er mange morsomme historier om Tor. Ofte måtte han sloss mot jotner og troll. En gang dro han på fisketur og fikk den enorme Midgardsormen på kroken. En annen gang holdt han på å drikke opp hele havet. Og en gang måtte han kle seg ut som Frøya og reise til Jotunheimen for å få tilbake hammeren sin!

Øverst en tegning av Tor sånn som Johannes Gehrts tegnet ham i 1901, via wikipedia.
Så en moderne tegneserie-Tor, fra Peter Madsens tegneserie Valhall, via Dagsavisen.
Og nederst Tor på fisketur sånn som han ble tegnet på Island på 1700-tallet, via wikipedia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar