13. mars 2012

Trasop og Idunn

Jeg lurte veldig på hva det merkelige Trasop-navnet kan bety. Det eneste jeg fant ut var at Trasop var husmannsplass under Nordre Skøyen Hovedgård. Men jammen har noen lagt inn en fin kommentar om akkurat det - takk!:

"Trasop har nok navn etter ei gammel hvilestue der de som kjørte planker til byen kom innom. Når de kom sørfra med lass, måtte de trasse seg opp en lang motbakke. Trass op.

Drøbak er et navn av samme sort, drøy bakke. Når isen lå på fjorden kunne en seile inn til Drøbak og kjøre lasten opp de bratte bakken fra havna. Plankekjøring kom nok en god stund etter vikingtida, på 15-1600-tallet da de fikk sager som brukte vannkraft. Kjøringa varte helt til jernbanen tok over på midten av 1800-tallet."

Det høres ut som en god forklaring, syns jeg. Der også noen som har gjettet på at det kommer av ordet "trase"- å arbeide uordentlig"- altså å rote i vei. Eller kanskje det betyr noe helt annet?

På Trasop var det noen som spurte om Idunn. En gang kom jo jotnen Tjase flyvende i ørneham og røvet både Idunn og eplene. Det var ille for gudene, for de begynte fort å bli gamle og grå. Egentlig var det Lokes skyld, så gudene tvang ham til å hente Idunn tilbake. Med Frøyas falkeham dro Loke til Jotunheimen hvor han skapte Idunn om til en nøtt for å få henne med seg. Jotnen Tjatse for selvfølgelig etter dem. Heldigvis kom de seg velberget tilbake til Åsgård og Idunn ble seg selv igjen, pen og ung og ganske vimsete.

Hele forhistorien og hvordan det gikk med Tjatse kan du for eksempel lese her, sånn som Tor Åge Bringsværd har fortalt den, eller her, på Skoletorget.

Øverst bilde av Tjatse og Idunn tegnet av H. Theaker i 1920. Så Idunn med eplene tegnet av Fiona F. Hart i 1914 og nederst Tjatse som jeg har sydd på serken til Fenja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar