16. mars 2012

Gamlebyen og St. Hallvard

Gamlebyen skole ligger midt i det eldgamle Oslo, der hvor det lå en liten havn og et handelssted i vikingtiden. I middelalderen vokste det seg større og ble en ordentlig by. Byen het Oslo. I middelalderen ble navnet skrevet Anslo, Ásló og Ósló.

Navnet kommer av os og lo. Hva det betyr vet ingen sikkert. Noen mener det betyr åssletta, noen mener det betyr sletta ved elveoset og noen tror det betyr gudesletta.


Like ved skolen lå Hallvardskirken, kirken til Oslos skytshelgen St. Hallvard - han som det er bilde av på Oslos byvåpen. Egentlig het han Hallvard Vebjørnsson. Han kom fra Lier og levde mellom 1020 og 1043, helt på slutten av vikingtiden. Sånn forteller Den katolske kirke historien om St. Hallvard:

"Hallvard var edel av sinn og tedde seg som hans høye byrd skulle tilsi. En maidag i 1043 skulle unggutten ut i båten for å krysse Drammensfjorden. Da kom en kvinne, antakelig en trell, løpende og ba om å bli rodd over fjorden. Tre menn var etter henne og beskyldte henne for tyveri, og hun fryktet for sitt liv.

Hallvard trodde på hennes uskyld, tok henne med og rodde ut. Forfølgerne tok dem igjen med en annen båt og beskyldte Hallvard for å hjelpe det tyvaktige kvinnfolket. Men edelmodig forsvarte han henne. De tre hisset seg opp overfor storbondens sønn, og til slutt tok en av karene buen og skjøt Hallvard i halsen. Så slo de i hjel den stakkars kvinnen og rodde til lands med likene. Kvinnen gravla de i fjæra. Dette var etter tradisjonen den 15. mai 1043. De bandt en kvernstein rundt halsen på liket av Hallvard og senket det i fjorden. Men det fløt opp igjen, og Hallvard ble gravlagt med stor prakt i hjembygden.

Etter begravelsen skjedde det mange jærtegn ved Hallvards grav. Hans ry for hellighet vokste, og han ble dyrket av befolkningen som martyr, fordi han døde i forsvar for en uskyldig. I 1053 lot Hallvards frende, kong Harald Sigurdssønn, grave opp Hallvards lik og flyttet det til Mariakirken i Oslo, hvor det ble skrinlagt i et praktfullt skrin kledt med forgylte sølvplater og satt bak høyalteret. Senere ble skrinet flyttet til St. Hallvardskirken da den ble ferdig i 1130."

Rart å tenke på at han kunne flyte med en kvernstein knyttet fast til seg, så tung som en sånn kvernstein er!

Oslos byvåpen via wikimedia commons. Grottekvernbildet har Fenja tatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar