27. mars 2012

Karlsrud, Karl sin rydning på Lambrit sin seter

Karlsrud kommer av navnet Karl og rud som betyr rydningsgård - altså gården til Karl. Karlsrud var visst husmannsplass under Sæter gård. I 1611 flyttet det en tysk soldat dit. Han het Lambert eller Lambrit og etter det ble gården kalt Lambertseter.

Karlsrud het visst Kolsrud en gang i tiden. Om det var Karl eller Koll som ryddet Karlsrudgården er ikke godt å si. Koll kan kanskje bety svart. Kolbjørn betyr ihvertfall svart bjørn. Karl betyr fri mann - en mann som ingen eier. Det er et flott navn syns jeg.

I Rigstula - Rigs sang - fortelles det om den første mannen som het Karl. Det var den gangen guden Heimdall kalte seg Rig og vandret omkring på jorden. Han kom til tre hus: en fattig stue, en fin hall og en flott sal.

Etter ni måneder ble det født et guttebarn i hvert av de tre husene og Rig var far til alle tre. Kona i den fattige stua som het Edda - det betyr oldemor - fikk Trell. Kona i hallen het Amma - bestemor - og ble mor til Karl. Og hun i den flotte salen som het Mor fikk Jarl. Han ble far til en sønn som het Kon ungr - som betyr konge. Amma og Karl så kanskje ut som på bildet under. Her på kan du lese mer om bonden i vikingtiden.

Sånn hadde det seg at Heimdall ble stamfar til alle stendene eller gruppene av folk i vikingsamfunnet: trellene som var slaver, karlene som var frie bønder, jarlene som var adelsmenn og kongene.


Heimdall trengte mindre søvn enn en fugl. Han kunne se femti mil avgårde, både natt og dag, han kunne høre gresset gro på engene og ullen vokse på sauene. Det var derfor han fikk jobben med å vokte Bifrost, broen mellom gudenes og menneskenes verden, så ingen jotner kom over.

Den ene enden av Bifrost var ved Heimdalls bolig Himminbjorg. Den andre flyttet på seg, så ingen kunne vite hvor den var. Hvis det ble fare på ferde skulle Heimdall varsle gudene med hornet sitt, Gjallarhorn. Bifrost betyr den bevrende broen. Noen sier den er regnbuen.

Tegningen øverst er Heimdall med Gjallarhornet fra et islandsk manuskript fra 1700-tallet, via wikimedia commons. I midten tegning lånt fra historienet.no. Nederst Heimdall tegnet av Johan Thomas Lundbye 1907, via wikimedia commons.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar