2. mars 2012

Toppåsen, Holmlia og Rudin

Toppåsen skole har nok navn fra gamle Ås gård. Holmlia har navn etter gamle Holm gård og husmannsplassen Lia. Skal tro om det bodde folk på Ås og Holm allerede i vikingtiden?

Ås og Holmgårdene lå i Rudin. Det var et stort område hvor mange nye gårder ble ryddet like etter vikingtiden. Rudin kommer av ordet rud som betyr "rydningene". Etter Svartedauden var nesten hele Rudin øde og utdødd. Det er jammen stor forandring fra 1349!

Å rydde seg en gård for tusen år siden var en svær jobb: brenne ned og rydde unna trær, busker og kratt, få vekk røtter og stein, pløye jorda med ard og bygge hus til folk og dyr. Men vikingene var flinke smeder. De smidde skarpe økser av jern og satte jernbeslag på spader og hakker og arder, så arbeidet ble lettere.

Dvergene var de beste smedene. Aller best var kanskje han som smidde lenken til Fenris. Regin smed var heller ikke dårlig. På bild over smir han et sylskarpt sved til Sigurd som skal drepe den fryktelige dragen Fåvne. Det er Sigurd drar blåsebelgen. Hvis du vil lese mer om dem kan du klikke her.

Bildet er fra Hylestad stavkirke og ble skåret ut i tre for over 800 år siden.

1 kommentar:

  1. Det sies at enkle navn, som Ås og Holm er svært gamle. De kan gjerne være navnet på de første gårdene som ble tatt i bruk. Ås lå på eller ved en ås, og Holm på en holme. Holmen trenger ikke å ha ligget i vann. Det kan ha vært et lite berg i en åker, det vi kaller en åkerholme. Så mye strev det var med å rydde jord, var det nok best å ha husene på en flekk der det ikke kunne vokse noe.

    De første gårdene ble nok lagt der det var forholdsvis åpent fra før. Navn som slutter på -vin, for eksempel Hovin viser at her var det naturlig gressmark, vin på gammelnorsk.

    I vikingtida begynte det å bli dårlig med slike naturlige steder, så en måtte rydde seg plass i skogen. Da kunne gården hete Rud. Eller for eksempel Skullerud, Skules rydning, Åserud en rydning ved gården Ås?

    Noen gårder fikk sammensatte navn, som Holmlia. Den lå i lia, som en gang tilhørte gården Holm. På den måten kan en se at Holmlia ble tatt i bruk senere enn Holm.
    AA

    SvarSlett