16. mars 2012

Disen - gudinnesletta Dísin

Disen skole har vel et flott navn! Det kommer fra dis som er gudinne og vin som er gresslette og betyr gudinnesletta. I riktig gamle dager sa folk Dísin eller Disarvin.

Disen var en av de rundt 30 gårdene med vin i navnet i Oslo og de er eldgamle, ryddet tidlig i jernalderen mellom år 0 og folkevandringstiden. Gudinnenes gresslette var kanskje et sted hvor folk hadde store fester, Disablot, til ære for gudinnene og for fruktbarhet og god avling. Skal tro hva slags diser festene var for? Kanskje for Frøya?

Eller kanskje for Nornene, skjebnegudinnene som holdt til ved Urds brønn ved foten av verdenstreet Yggdrasil? De var søstre og het Urd - fortiden, Verdande - nåtiden og Skuld - fremtiden. Jobben deres var å spinne, måle og klippe skjebnetråder til alle som ble født.

Disen skole ligger forresten ikke på Disen men på Grefsen som også er en vin-gård. Grefsen kan ha fått navn etter hulene i åssiden over gården. Ordet grov skal visst komme av grav, grop, grotte.

Helt fra middelalderen reiste folk til Grefsen for å drikke og bade i kilder med helsebringende vann akkurat der hvor skolen ligger. I 1858 ble Grefsen Vandcureanstalt bygget. Hit reiste folk fra mange land for å bli friske. Senere ble det Sanatorium hvor folk med tuberkulose fikk komme for å hvile, puste frisk luft og drikke godt vann.

Fortsatt står det igjen noen gamle, flotte epletrær fra Sanatoriet på skoleplassen. På fanen har skolen sin egen dis som holder et eple. Her kan du lese mer om henne.

Tegningen øverst: Disablot, August Malmstrøm 1829-1901. I midten: Nornerne forsvinner, Arthur Rackham 1911. Nederst Grefsen sanatorium herfra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar