31. okt. 2010

Skui på enga

I gamle dager het Skui Skoðin. Det kommer fra skod og vin. Vin betyr eng eller slette. Skod vet ingen hva betyr lenger. For det er veldig lenge siden Skoðingården ble ryddet, en gang i i eldre jernalder.

Men det var folk på Skui helt fra steinalderen. Vi vet at de var der, for de glemte igjen noe: en hakke, en steinklubbe og en slipestein. Det var kanskje en liten flokk med folk som hadde fangstboplassen sin ved stranda på Skui. Rart å tenke på at det var sjø ved Skui for 7000 år siden!


Jeg har lurt på noe: om ikke Skuigården har navn etter Skade? Eller Skaði som hun het. Det hadde ihvertfall passet bra om Skui var Skades slette. Like ved skolen ligger jo selveste Skuibakken som engang var verdens største hoppbakke!


Skaði
var ondurdis. Skigudinne betyr det. Hun var av jotunslekt og likte seg best på ski over ville fjellvidder med og pil og bue i nevene, med neglesprett på tærne, rim i håret og snøføyke i fjeset.



Ull var også gud for skiløping og bueskyting. Han var fostersønnen til Tor og så rask på ski at ingen kunne slå ham.

Ull var en veldig populær gud som har fått mange steder oppkalt etter seg - blant annet Ullevål.

Og hele Skandinavia er visst oppkalt etter Skade og er Skades land.



Vikingene var gode skiløpere. Det var nødvendig hvis de skulle komme seg frem om vinteren, for det var jo ingen som brøytet veier i vikingtiden. Og hvis de skulle få seg fersk kjøttmat vinterstid var det på med skiene og frem med pil og bue. Uten ski ble det dårlig jakt i dypsnøen.

Skiutstyret var litt annerledes i vikingtiden. Vikingene brukte bare en stav og så hadde de en kort og en lang ski. Den lange skien var til å gli med. Den korte var til å skyve fra med. Under den kort skien var det pels. Da ble det lettere å gå oppover bratte bakker. En god vikingskiløper måtte kunne alt, både hopp og utfor, slalom og langrenn.



Skiløping er forresten mye eldre enn fra vikingtiden. Det fins eldgamle bilder hugget i stein av folk med ski og pil og bue. Rødøymannen fra Nordland er over 4000 år gammel. I Karelen er det en hel flokk skiløpere som jakter på ville dyr. De er over 6000 år gamle. Du kan kanskje se dem under her hvis du ser nøye etter. Verdens nest eldste ski, Drevjaskien fra Norge er mer enn 5000 år gammel. Men i Russland er det visst funnet en ski som er rundt 8000 år gammel!


Skade: bearbeidet fra Olaus Magnus 1553. Rødøymannen. Helleristning fra Zalaruga i Karelen i Russland. Ull: Olafur Brynjulfsson, 1760.

1 kommentar:

  1. Har dere lagt merke til at de som har tegnet skiløpere her ikke kan tegne ski? Rødøymannen står på skikkelige ski, men Skade står for langt bak, og Ull er helt på tuppa.

    Det kommer av at de som tegnet aldri hadde sett en skiløper! Olaus Magnus var en svensk biskop, som satt i Roma og fortalte om livet i Nord. Han hadde sikkert hjelp av en italiensk tegner, som tegnet slik han trodde det skulle være. Heller ikke han som tegnet Ull kan ha vært skiløper.

    Heming Unge han kunne på skidor renne! Han kunne skjuta valnøtta av sin broders skalle. Heter det i ei gammel folkevise. Heming var en berømt skiløper, som levde på Harald Hårdrådes tid, skal vi tro visene. Han var en mester på ski, og så god til å skyte at han kunne skyte ei nøtt fra hodet på bror sin. Det er en nordisk variant av historien om Wilhelm Tell.
    AJM

    SvarSlett