14. okt. 2010

Hasselheimen på Haslum

På Haslum, eller Hasleimr, Hasselhjemmet, var det nok mye hasselbusker i eldgamle dager. For Haslumgården er gammel, kanskje 1000 år eldre enn Haslum kirke. Den lå nok fint til ved elva Hasla som heter Øverlandselva nå for tiden. Skal tro om det er hassel langs elva ennå?

Haslum kirke ble bygget etter midten av 1100-tallet, ikke så lenge etter at Olav Haraldsson den Hellige hadde ridd rundt i landet og hugget hodet av de gamle vikinggudestatuene. Høvdingen på Hundorp, Dale-Gudbrand, var ikke glad da det tøt ormer og mus ut av Tor - istedenfor lyn og torden og hammeren Mjøllner susende gjennom luften!

Hellig Olav manet troll og jotner til stein. Han fikk hellige kilder til å springe opp av jorda. Han jaget bort alle de andre gamle vikinggudene og truet folk med sverd og slag til å omvende seg til den ene nye guden, Kvitekrist. Så sier ihvertfall sagaen.


Det er et sted i Bærum som har navn etter Olav den Hellige. Sankt-Olaven heter det, og ligger helt øst på Gommerudåsen. Det kom seg fra en gang Hellig Olav kom ridende over Haslum på veg ifra innerst i Viken og hjem til Bønsnes på Ringerike hvor han var barnefødt.

Men på Kolsåstoppen så han at han ble forfulgt av fiendefolk. Da trev Olav pisken og pisket på gampen sin så den tok et durabelig sprang fra Kolsåstoppen og tvers over dalen hvor Bærums Verk ligger. Den dag i dag kan du se merker i berget oppi Gommerudåsen etter hestehovene, der hvor hesten til Hellig Olav landet.

Bildet av Olav den Hellige som gjør troll til stein er fra Dingtuna kirke i Sverige, via Wikipedia Commons. Torstatuen er lånt fra våre venner på Lofotr.

2 kommentarer:

  1. Hassel var også et hellig tre. Når noen ville kjempe tvekamp, det som heter holmgang, så ble kampplassen merket opp med hasselkvister. Det het "å hasle voll". Å hasle voll kunne også bety å utfordre noen til kamp. Vikingene likte å snakke i gåter, så det å gjøre ferdig kampplassen kunne også bety å gjøre klar til kamp.

    En annen sak er at nøtter var så viktig mat at det var ikke lov å plukke nøtter hos andre. Du kunne spise nøtter på stedet, men ikke ta noen med deg.
    AJM

    SvarSlett
  2. "Å hasle voll" - det var interessant, det visste jeg ikke.

    SvarSlett