17. okt. 2010

Hammerbakken på Leikvin

Hammerbakken var en liten husmannsplass under Løkengården. Like ved plassen var det en spikerhammer, en smie, som hørte til Bærums Jernverk, som Hammerbakkenplassen fikk navn etter. Bærums Verk er bare 400 år. Men Løken - eller Leikvin - er nok ryddet i jernalderen. Leikvin kommer fra lek og eng. Kanskje det var et eldgammelt kultsted på Leikvin, hvor folk samlet seg til leker og konkurranser og religiøse fester. Nesten som en slags eldgammel idrettsplass.

Vikingtiden er helt på slutten av jernalderen. Da var folk blitt flinke til å lage ting av jern. Smedene som kunne kunsten å smi redskaper og våpen var viktige folk. Og litt farlige. De var store og sterke og folk mente de kunne trolldomskunster.

For smedene var herre over luft og ild, jord og vann og forvandlet svart stein fra myra til skinnende blanke og sylskarpe sverd!




Myrmalm ble smeltet med trekull i en jordgrop eller blesterovn med leirevegger. En blåsebelg gjorde ovnen ekstra varm.

Det smeltete jernet samlet seg som en klump i bunnen av ovnen. Klumpen ble tatt ut av gropa med en tang og hamret ut med slegge, sånn at avfallsstoffene, slagget, ble skilt fra. Så ble jernet varmet opp enda en gang og smidd til hjelmer og ringbrynjer, pilspisser, spydspisser og sverd.



Men smedene lagde viktigere ting enn sverd. De lagde redskaper som gjorde det lettere å dyrke jorda og gå på jakt og skaffe mat til sultne munner. De lagde jernbeslag til plog og spader så de ble mye bedre enn de gamle trespadene og trearden. De lagde skarpe sigder og orver som skar kornet så lett som ingenting. De lagde lauvkniver som gjorde det lett å sanke kvister til vintermat til kuer og sauer og geiter. Og de lagde skarpe pilespisser og spydspisser som gjorde det lettere å treffe byttedyr på jakt.

Regin Smed var nok en av de aller beste smedene, både blant mennesker og svartalver. Det var han som lagde sverdet til Sigurd Fåvnesbane, det som drepte den fryktelige dragen Fåvne. Historien ser du over her, omtrent sånn som den ble hugget i stein for rundt 1000 år siden. Den historien må vi ta en gang, Fenja!

Øverst ser du Regin og Sigurd som smir, fra Hylestad stavkirke. Sigurdritningen nederst er fra Ramsundberget, begge vie Wikipedia Commons. Vikingvåpnene er fra Gamle Naboer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar