27. sep. 2010

Eiksmarka - beitemark med eik

Hvor er alle eiketrærne på Eiks mark? Ikke en eneste har jeg sett. Men det må ha vært mange der før i tiden, kanskje en hel skog. Hvorfor skulle ellers gården som Eiksmarka hørte til hete Eik? Og Eiksmarka, det var Eik sin mark, kanskje beitemark eller et jorde hvor det ble dyrket korn.

På Eik gård bodde det folk mange hundre år før vikingtiden. Kanskje det vokste en stor eik ved huset, et tuntre eller en stor eik på en haug.

Under den eika bodde nok gardvorden. Folk mente han var den aller første rydningsmannen på gården og forfar til hele slekten, som fortsatte å passe på gården etter at han var død. Gardvorden kunne ha mange navn: Haugbonde, tunkall, tuftekall, rudkall eller godbonde.

Det var viktig å stelle pent med gardvorden. Han måtte få god mat og godt drikke. Nybrygget mjød og den første melken etter kalvinga ble helt over røttene på treet, det ble satt ut skinke og rømmegraut og alt slikt som godt var, og det måtte ikke bråkes for mye utover kvelden.

Da Norge ble kristnet og folk sluttet å tro på de gamle gudene, ble gardvorden til fjøsnisse, han vesle med den røde lua som får graut på låven hver julekveld.

Visste du forresten at de første eikebladene kan spå om sommerværet? "Ask før eik gir steik. Eik før ask gir plask" Eller sånn:

"Spretter eik før ask,
får sommærn plask.
Spretter ask før eik,
blir sommærn bleik."

Den store eiken er fra Wikipedia, Nissen har Th. Kittelsen tegnet og eikebildet er fra en tysk flora fra 1796.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar