25. sep. 2010

Eik i lia - Tors tre


Er det fremdeles eiketrær på Eikeli? Det må ha vært mange der før, en hel li med eik. Og i den eikelia lå husmannsplassen Eikeli som hørte til Grav gård.

Jeg syns ikke jeg så noen eiketrær, forresten. Ihvertfall ikke noen sånne store gamle hule krokete eikestammer som har stått der i 1000 år, helt siden vikingtiden, kanskje med en skatt inni seg.

Det kan nemlig være skatter gjemt i slike hule eiketrær. Det er visst en stor eik et sted i Bærum hvor mestertyven Ole Høiland gjemte en skatt, kanskje den store skatten fra Norges Bank. Det hadde vært noe, å finne den!

Men den er kanskje borte nå. Veldig mange eiker er hugget ned og brukt til skipsbygging. Det kunne visst gå med opptil 200 eiketrær til bare ett skip. Vikingskip ble ofte bygd av eik for eikeveden er sterk og hard og tåler mye, til og med lynnedslag. Her er Fenja og jeg i et vikingskip på Lofotr, det er temmelig stort som du skjønner.


Det er nok på grunn av det med lynnedslagene at eiken er treet til selveste Tor med Hammeren! For når tordenguden kommer ramlende og skramlende over himmelen med geitebukkene Tanngnjost og Tanngrisne foran kjerra og det lyner og tordner som verst, da er det eiketrær lynene hans oftest slår ned i. Og eiketrærne er så sterke at de tåler lynene til Tor mye bedre enn alle andre trær.


Eikebildet er fra Wikipedia og vikingskipblidet er fra John Vedde. Det flotte frimerket med Tor er fra Færøyene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar