11. nov. 2013

Vennesla

Vennesla-navnet kommer visst fra norrønt Vindislár. Vindil betyr krum. Det er nok fordi Otra - Oterelva - gjør en bøy på seg ved Venneslafjorden. Otra er den største elva i Agder. 245 km lang, fra øverst i Setesdalen og til Kristiansand. 

Fil:Norway Vest-Agder - Vennesla.svg

Det er Otra som bølger tvers over Venneslas kommunevåpen, midt mellom trær og tannhjul. Før var  jorda og skogen det viktigste for bygda. Det var ikke lite tømmer som ble fraktet nedover Otra og videre ut i den store verden, særlig til Holland, før industrien tok over på 1800-tallet. 

Fil:Vennesla komm.svg

De første vendølene var kanskje mest opptatt av laksen i Otra. De eldste gårdene i Vennesla ble ryddet for rundt 2000 år siden - 1000 år før vikingtiden. Det er funnet steinøkser i bygda som er 5000 år gamle. Kanskje var det fangstfolk som fulgte elva innover for å fiske laks ved Vigeland - akkurat som i dag! 

Fil:Salmo salar GLERL 1.jpg

I gamle dager trodde folk at laksen hadde flekker fordi gamle-Eirik hadde spyttet tobakk på den. Vikingene hadde også en historie om laksen: Det var en gang Loke måtte flykte opp på en fjelltopp i Jotunheimen fordi gudene var etter ham. Han bygde et hus med fire dører så han lett kunne rømme. Ofte gjorde han seg om til en laks og gjemte seg i Frånangersfossen like ved.  Da gudene kom hoppet Loke-laksen i fossen. Men gudene lagde et fiskegarn og Tor vasset uti. Loke prøvde å hoppe over garnet, men Tor hogg tak i ham og holdt ham fast bakerst ved halen. Og det var sånn laksen ble så smal bak, sier Snorre. 

Fil:Processed SAM loki.jpg 

Bilder: Kart, kommunevåpen, Loke fra et islandsk manuskript, 1765-66, Jakob Sigurdsson, laks U. S. National Oceanic and Atmospheric Administrattion via wikipedia. 

3 kommentarer:

  1. Underlig det med laksen. Den smale halerota skal være et kjennemerke som skiller laks fra ørret. Sjøørret går ofte sammen med laks, men den ble aldri knepet i halen.
    I gamle dager var det vanlig å tygge tobakk, den var spunnet som et tynt tau. Men, hva ble spyttet på laksen før tobakken kom til landet? Flekkene på laksen blir tydeligere ettersom den blir gyteklar, så folk må ha undret seg til alle tider.
    AJM

    SvarSlett
  2. Hinmannen har kanskje alltid hatt tilgang på tobakk?

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett