9. nov. 2013

Åseral

Navnet Åseral kommer fra æsene, de gamle norrøne gudene, og betyr gudenes helligdom eller gudehov. Og det er ikke rart, for jammen er det guddommelig vakkert i Åseral!

Fil:Norway Vest-Agder - Åseral.svg

Tre elver renner gjennom kommunen. En heter Logna, "Den rolige". Navnet kommer av det gammelnorsk logn som betyr rolig. En heter Skjerka, "Den bråkete". For Skjerka kommer av skark som betyr larm. Og så er det Monn. Før het den Morn fra marr som er gammelnorsk for hav og sjø.  De tre elvene møtes i Ørevatnet. Derfra renner de videre sammen helt til havet. Da heter elva Marna eller Mandalselva. Marna kommer også fra marr,  og det gjør også Marnardal - eller Mandal som vi sier nå til dags.  

Fil:Åseral komm.svg

Kommunevåpenet er en hestesko. I Åseral driver folk med  jordbruk og skogbruk, akkurst som i gammel tid. På Minne kultursenter kan man lese om de tre småkongene Hegg Smeland, Krybbel Torsland og Valter Austrud som sies å være forfedrene til de som på bor på Smeland, Torsland og Austrud gårder nå. Alle tre var griske og grådige, de kranglet og slåss om den beste jorda og stjal jord fra hverandre. En gang kom de i krangel om en slåttemark som alle ville ha. Det ble en skikkelig slåsskamp som endte med at Krybbel fikk magen sin skåret opp med en ljå og døde. De to andre kastet en haug med jord over ham. Den kalles fortsatt Krybbelhaugen. Det sies at Valter var så grådig og fæl at han ble kalt "Austrudsklubbå". 


Skal tro om det er sant? Og om det skjedde før eller etter det bodde folk på på jernaldergården Sosteli? Jernalderen regnes fra 500 f. kr til vikingtiden sluttet rundt år 1050. Folkevandringstiden var en tid med krig og herjinger, mye uro og store forandringer og regnes ofte mellom år 400 - 600.  Sosteli er et av de best bevarte gårdsanleggene i Norden fra folkevandringstiden, med tufter etter store langhus hvor folk og dyr bodde sammen, med fjøs, steingjerder, gravhauger, innmark og utmark. 


Gården lå trygt og lunt til i en gryte i landskapet med en liten elv rett gjennom. Her dyrket de korn og malte mel på steinkvern, her melket de kuene og klippet ull av sauene, her drev de med jakt og fiske og utvant jern til plog og spade. Augandzi er det gamle romerske navnet på egder, folk i Agder. Hvem de var vet vi ikke, men på Sosteli kan man nesten merke dem enda. 


Bilder: Kart og kommunevåpen fra wikimedia commons. Bildet av kverna fra Minne kultursenter har Fenja tatt. Hustuften på Sosteli har Menja tatt bilde av. Siste bilde er fra lindesnesregionen.com Her er litt på engelsk om Sosteli

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar