19. nov. 2010

Lesterud

Dette er en helt spesiell dag. For det er den aller siste dagen i turneen vår i Bærum. Både Menja og jeg er lei oss for det. For vi har hatt det så spennende....og møtt så mange hyggelige barn og voksne.

Den aller siste skolen som fikk besøk av oss var Lesterud.


   Skolen hadde en veldig flott hovedinngang. "Vi gjør hverandre gode", stod det med store bokstaver. - Det var fint sagt, sa Menja fornøyd da hun så det. Da får vi nok en fin dag her! Det hadde hun rett i. Det ble en flott dag på Lesterud.



Det var en helt spesiell stemning da vi gikk inn hovedinngangen tidlig om morgenen. Vakker musikk slo i mot oss, og det var tent levende lys ved trappeoppgangen. Nede i festsalen stod et kor av elever og øvde på julesanger, så vi hadde musikk til arbeidet mens vi rigget utstyret vårt. Det gikk i en fei, for vi var ikke alene om det: Vi fikk fantastisk god hjelp av kulturvertene helt fra vi kom til vi dro - både med bæring, rigging, lys, servering av te og kaffe og på vikingverkstedene. Tusen takk til Even, Hanna B, Adrian og Fredrik! Dere var iallefall med på å gjøre oss gode i dag...

Da vi skulle spille forestillingen vår, syntes vi det var litt få elever i salen. Hvor var alle 2.klassingene? Det viste seg at de ikke visste at de skulle få se på oss. Men det ble gitt  beskjed, og etter litt venting var de på plass sammen med 3.klassingene og vi kunne begynne. Etter forestillingen hadde vi vikingverksteder. Og vet dere hva? I klasse 3 A kunne de knyte knuter! Det oppdaget Menja på sin  "kornpose-runeskriver-viking-verksted-stasjon". Hun ble ganske overrasket, for etter denne runden til alle barneskolene i Bærum, så hadde hun ikke sett maken til flinke "knytere".  Hurra for Lesterud!




Men vi har også lyst til å si hurra for hele Bærum. Tusen takk for en flott høst. 
  - Vi kommer gjerne tilbake igjen! 

4 kommentarer:

  1. På Lesterud må det ha bodd en skomaker. Lester er de treblokkene en bruker til å forme sko. Rud betyr rydning altså en nyryddet gård. Rudnavn ble brukt alt i vikingtid, men var også mye brukt på husmannsplasser i langt senere tid.

    De nye husmannsplassene fikk ofte morsomme navn, som Lesterud.

    I Lørenskog har vi Visperud, fattige folk kunne lage visper av kvist, som de slogte. Visperud var nok en dårlig plass. Samme sted har vi Lørdagsrud, den ble nok ryddet når husmannen hadde fri på lørdagskveldene. Eller kanskje var det der de hadde fest om lørdagene?

    I Oslo hadde de plassen Pisserud, men det navnet var så stygt at på kartet står det Passerud.
    AJM

    SvarSlett
  2. Det fins noen sånne "moronavn" i Bærum også. Sleiverud, Schlarcherud og Furteløkka ligger ikke så langt unna Lesterud, og litt innpå Krokskogen ligger Knappnæring.

    SvarSlett
  3. Det tenkte jeg ikke på at lester også er et mål på lass! Det betyr lass, altså mengden en kunne kjøre fram i en vending. En lærer noe nytt hver dag...

    Det var for resten en underlig ordning med kullbrenning og kjøring. For å sikre at jernverk og andre slike bedrifter fikk tilgang på råstoff gav kongen dem en "Circumferense" altså en omkrets. Alle som bodde innenfor verkets omkrets hadde plikt til å skaffe verket det som trengtes av kull, treverk og kjøring.

    De fikk selvsagt betalt for arbeidet, men det var ikke alltid så godt likt.

    Schlarcherud er et fint navn. Det viser at husmenn ikke var redd for å ta etter "dom fine". En slark er en latsabb, men en Schlarch er det mer stas ved.
    AJM

    SvarSlett
  4. fruktbarhet stave

    Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformål, fruktbarhetstast ..Kontaktinformasjon
    (E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +2348155425481)

    SvarSlett