18. nov. 2010

Bryn på enga ved broa

Bryn kommer av Bruvin, bro og vin - gården på enga ved broa som gikk over elven Løxa. Nå for tiden kalles elva for Lomma. Bryn-gården ble ryddet en gang i eldre jernalder, lenge før vikingtiden.

Når den Bryn-broa ble bygget er umulig å vite. Den eneste norske broen vi vet helt sikkert om fra vikingtiden var på Borg i Lofoten. Den var 90 meter lang og det seile båter gjennom hvis litt av brodekket ble fjernet. Bra laget, syns jeg.

En veldig kjent bro fra vikingtiden er Stamford bridge. Der var det et stort slag i 1066 hvor den norske kong Harald Hardråde ble drept, etter å ha invadert England. Mange mener at akkurat dette var slutten på hele vikingtiden.


Forresten - den aller mest kjente vikingbroa er nok Bifrost, broa mellom gudenes og menneskenes riker. Den ene enden av Bifrost er festet i himmelberget Himinbjorg, et stort fjell i utkanten av Åsgård hvor gudene bor.

Den andre enden flytter seg rundt i menneskenes rike Midgard. Gudene bruker Bifrost når de skal fra Åsgard til Midgard. Men ingen mennesker kan komme seg over til gudenes rike, for Bifrost-broen er magisk - den er selve regnbuen, og det røde i broen er brennende ild!


Kan du fargene i regnbuen? Ganske lett å huske. Det er ROGGBIF: rød, orange, gul, grønn, blå, indigo, fiolett.

Bifrost har gull i begge ender. Ved den ene enden som ligger ved Himinbjorg bor Heimdall.

Noen kaller ham for Gullinntanne. For Heimdall har tenner av det pureste gull!

I den andre enden av Bifrost, den som ligger i menneskenes verden, er det visstnok en skatt, en gryte med gullpenger, har jeg hørt.

Fenja, kan vi ikke lete etter den skatten?

Heimdall er den perfekte vaktmann. Han sover mindre enn en fugl, han kan se 50 mil avgårde både natt og dag, høre gresset gro på engene og ullen vokse på sauene.Ingen greier å komme seg forbi ham, og det var derfor han ble valgte til å vokte broen, så ingen jotner skulle komme over. Når det er fare blåser Heimdall i hornet sitt Gjallarhorn så gudene kan komme og slå jotnene tilbake.

Men det må ha vært noen jotner som snek seg forbi likevel, for hvordan kan det ellers ha seg at det er tusser og troll i fjell og under jord den dag i dag?

Visste du forresten at Heimdall har ni mammaer! Noen sier at det var ni jotunsøstre ved jordens rand i tidens opphav. Og noen sier at de var døtrene til havguden Ægir og konen hans Rån - de ni bølgene Himinglæva, Dúfa, Blódughadda, Hefring, Unn, Hrönn, Bylgja, Dröfn og Kólga.
Jeg lurer veldig på hva de bølgenavnene egentlig betyr, igrunnen.

Slaget ved Stamford broen: Fra et 1300-talls manus om den engleske kongen, senere St. Edward the confessorim. Heimdall er fra et islandsk manus av Jakob Sigurðsson, 1765-1766. Heimdalls fødsel er laget av W. G. Collingwood (1854 - 1932). Regnbue fra Storm, alt via Wikimedia Commons.

4 kommentarer:

  1. Jeg viste ikke navnet på Rans døtre, men nå skal jeg slå opp hva de betyr:
    Himinglæva; himin er himmel, så denne bølga slår høyt.
    Dúfa; duve en snill og vennlig bølge.
    Blódughadda; Blodighår kanskje fordi sjøen noen ganger kan ha rød farge. Eller kanskje hun bare var blodtørstig, og likte å velte skip?
    Hefring; er ikke oversatt i ordboka. Dønning???
    Unn; betyr bølge
    "þar er ekki var,
    var-a sandr né sær
    né svalar unnir"
    Hrönn; finner jeg ikke i ordboka. Drønn???
    Bylgja; bølge, kort og greit.
    Dröfn; oversatt med bølge, opphav til navnet Drammen. Dragende bølge???
    Kólga; den kalde bølgen.

    Alle navnene sier noe om hva en bølge kan være. Fra det milde skvalp til frådende vann som spruter himmelhøyt, eller gir sjøfarende ei våt og blodig grav.
    AJM

    SvarSlett
  2. Det var en god gjerning å bygge bruer. Den som bygde bruer i denne verden kunne regne med å slippe lettere over gjallarbrua i den neste.

    Den brua er ikke god å gå, smal er den som en sverdegg og voktet av en olm okse. Der må alle over for å komme til Dødens rike.

    Ofte satte de som bygde brua en runestein, så andre skulle se hvem som hadde reist brua.
    AJM

    SvarSlett
  3. En brosak til:
    Før Harald Hardråde falt ved Stamford brigde rakk han å rive London brigde. De bandt kort og godt skipene til broa, og rodde den sund.

    Det har engelskmennene gjort ei vise om, som synges den dag i dag:

    London brigde is falling down, falling down...

    AJM

    SvarSlett
  4. Ildjotunn Surt, Frøys bane, viser seg med sviga lævi i Ragnarók, skal hele Kosmos falle sammen for denne kjeppen, spør kjentmann Erling Kittelsen i boka Vindkald; den mjuke kjeppen som har svigi som har læ i seg; en kenning for en ild, skaderkraft, eller som Kittelsen foreslår, hva som får noe til å svikte; sette spissen på det svake punkt i Kosmos. Hva med en annen mjuk kjepp i Edda, nemlig mistelteinen, som i vanvare skader den usårlige Balder. Den er like uskyldig som sviga lævi synes være Surts målrettede våpen, men mjuk plante er de begge. Når så ordet lævateinn kommer i neste dikt (Fjplsvinnsmål 26), så har vi en missing link: et våpen som vil avlure hanen en hemmelighet. Hvem har blandet lufta med læ, heter det i Voluspå 25, Loke er ute med renker, som etter Snorre til slutt fører til at Odinns åttebeinte hest, Sleipneir blir født.

    SvarSlett