6. sep. 2011

Søgne og Ny-Hellesund og Hellig Olav



Søgne kommune har navn etter en elv, Søgneelva. Songdalselva kalles den også. Vikingene kalte elva for Sygna. Noen mener det betyr "elva som synger".



Kommunevåpenet i Søgne forestiller to varder. De står på på toppen av Helgøya - eller Helligøya - og det var visst vikingkongen Olav Haraldsson II Digre - selveste Olav den Hellige - som bygget dem.




En gang, ved Ny-Hellesund, eller Helligsund som det het før, ble Hellig Olav forfulgt av fiender. Da slo kongen sverdet sitt mot fjellet så det åpnet seg til et sund han fikk reddet seg igjennom.


Olavssund heter det og går mellom Kapelløya og Helgøya. Kabelø og Helleø står det på kartet. Som takk for redningen reiste kongen et kapell på Kapelløya . Enda kan man se ansiktet hans i fjellet i den trangeste delen av sundet. Det var en trollkjerring som satte det der fordi hun ikke ville slippe ham gjennom. Men Hellig Olav gjorde gygra til stein. Og der ligger hun den dag i dag, som skjæret Trollkjerringa.

På Søgne Gamle Prestegård står det forresten en runestein fra vikingtiden. Nesten 1000 år gammel er den. Der står det "auintr : risti : stin : þina aftir : kunuat : sun sn" - Øyvind reiste denne steinen etter Gunnvald, sønnen sin. Skal tro hvem de var, Øyvind og Gunnvald?

Øverst: Søgne kommunevåpen. Så kart fra Statens kartverk - Sjøkartverket. Nederst innskriften på Søgnesteinen fra Arild Hauges runer.

1 kommentar:

  1. Olav var svær til å lage vei i vellinga der han dro fram! Det er mange sund og skar og kløfter, som har fått navn etter St. Olav.

    Folk har vel ment at det var vanskelig å finne en naturlig forklaring på at det skulle være et sund akkurat der.

    Før Olavs tid var det kanskje Tor eller et troll som hadde gjort det. Men, slik hedenskap må jo ingen mann tro! Hellig Olav var Norges sterkeste mann, så han fikk æren for slikt som Tor og trollene hadde gjort før.

    På Torshov, Tors gård, ligger en Olavskilde, så det er tydelig at Olav har tatt Tors plass som verge mot mørkemaktene.
    AJM

    SvarSlett