17. sep. 2011

Kristiansand - Christians by på "Sanden"


Kristiansand kalles Sørlandets hovedstad.


Da Christian IV ble konge i Danmark og Norge i 1588 var han bare 11 år gammel. Men han ble en populær konge som fikk utrettet mye. Og han var den av de dansk-norske kongene som var mest opptatt av Norge.

Rundt 30 ganger var Christian IV i Norge. Han seilte helt nord til Vardø, grunnla flere byer og var i Kristiansand i hvertfall tre ganger. 5. juli 1614 grunnla han byen Christianssand på «Sanden» ved utløpet av Otra som også kalles Torridalselva. Byen fikk renessansehus og "kvadratur", et rutenett av brede gater, 7 gater parelellt med elven og 10 på tvers. På Oddernes fikk han bygget en kongsgård i 1635 hvor han bodde når han var på besøk.

Men det skal ha vært kongsgård på Oddernes lenge før den tid. Vikingkongen Harald Halvdansson skal ha bodd på Oddernes, eller Ottrunes som det het på den tiden. "Neset med oter" betyr det. Elva Otra har også navn etter oteren.

Harald fikk tilnavnet Hårfagre fordi han ikke ville klippe håret før han ble konge over hele Norge. Agder ble en del av riket hans i 872, etter slaget ved Hafrsfjord. Harald ble forresten også kalt Dovrefoster fordi han visstnok vokste opp hos en jotne som het Dovre.

Kanskje kong Nor - sønn av Torre, sønn av Sne den gamle, sønn av Froste, sønn av Kåre, sønn av Fornjot - også bodde på Otturnes? Kanskje det var der han slo seg ned da han kom vandrende nordfra på ski og ble stamfar til kong Agde i Agder, en gang for lenge lenge siden?

Øverst Kristiansand byvåpen, så Christian Kvart malt av
Pieter Isaacsz 1611-16 og nederst Harald Hårfagre som får kongemakten av faren Havdan Svarte, Flateyjarbók, islandsk manuskript fra slutten av 1300-tallet, alle via wikimedia commons.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar