23. nov. 2011

Vettre på enga ved sjøen

Vettre skole ligger på gamle Vettre gård. Den gården har ligget der lenge!

Vettre-navnet kan komme av ordet fra som betyr hellig sted. Ikke så langt unna Vettre, på Konglungen, er det funnet både gravrøyser og gravhauger. Konglungen kommer av kuml som betyr gravhaug og ungr som betyr vik.

Men navnet kan også komme av vatr som betyr vann og vin som betyr beitemark eller eng - altså "gården ved sjøen". I Asker er det tolv gårder med -vin i slutten av navnet. Vingårdene ble ryddet lenge før vikingtiden, kanskje en gang tidlig i jernalderen. Men det kan godt ha bodd folk på Vettre i mange tusen år, helt fra steinalderen, for det er funnet flere steinalderboplasser i nærheten!

Vikingbonden som bodde på Vettre for rundt tusen år siden dyrket både bygg og havre, bønner, løk, lin og urter og brennesle som ble brukt til klær. Arbeidet gikk lettere enn før. For bonden hadde redskaper av jern som var mye bedre enn de gamle redskapene av tre og stein: hakke og spade med jernbeslag og hammer, ljå, kniver og økser, gryter, fiskekroker og sauesakser av jern!

Han skar kornet med jernsigd og jødslet godt. Og hvis han hadde vært på vikingtokt i England så hadde han kanskje lært å bruke plog med jernbeslag som både pløyde og vendte jorda.




På gården var det både hest og ku, griser, sauer, geiter og høner. De bodde i den ene enden av langhuset mens folkene på gården bodde i den andre. Om vinteren fikk dyra ofte blader og greiner fra løvtrær som bonden skar med orv og lauvkniv av jern. Om sommeren dro de til seters for å gjøre seg fete og spise friskt grønt gress. Det var nok godt å leve på Vettre i vikingtiden.

Bilder: Skoleplansjen fra yngre jernalder fra skolehistorie.com.
Plogen er fra et gammelt engelsk manuskript og frimerkene fra Færøyene, via wikimedia commons.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar