6. mai 2011

Hvalstad

Det var fredag 6.mai . Klokka var nøyaktig 09.33. Og her var Hvalstad skole!






Velkomsten var upåklagelig:  Kakao i til meg, kaffe til Menja, vann til begge og et stort fat med nybakte boller servert oss av et dobbelt sett med kulturverter!  Både de "gamle" erfarne vertene, og de nye som nå tar over som kulturverter på Hvalstad. Hyggelige og tjenestevillige alle sammen. Var det noe vi trengte hjelp til, så fikk vi det på flekken.




Kanskje det var sånn det føltes å være rik på vikingetida? For det er jo slik at de rikeste familiene hadde tjenere og treller. De hjalp til med alle slags ting på gården. Noen vikingbarn fikk til og med en trell i fødselsdagspresang. En trell var egentlig en slave. Noen ganger var det en som var tatt til fange av vikingene i et annet land. De ble tatt med på skipet og kom til Norge hvor de måtte jobbe og slite for dem som eide dem.  En som heter Arild Hauge, som kan veldig mye om vikinger, han skriver: " Trellene hadde ingen lovstiftede rettigheter. De ble sett på som eieren eiendom. De kunne kjøpes og selges og eieren kunne behandle dem som han eller hun ville.....Prisen var omtrent det samme som for et husdyr."  ( Les mer om vikingetiden på http://www.arild-hauge.com/)
 - Det er ikke noe hyggelig å høre at folk her i Norge hadde treller, sa Menja da vi snakket om det. Jeg er enig - og glad for at vi ikke har det sånn lenger. Da får det ikke hjelpe at vi må gjøre mange ting selv, iallefall når vi ikke blir vartet opp av snille kulturverter.

Forestillingen på Hvalstad skole var litt vemodig for Menja og meg. For det var den siste forestillingen i Asker for denne gang. Men vi håper å komme tilbake en gang - både til Hvalstad og til de andre skolene vi har vært på i denne turneen. 

Men først: En lang og god sommerferie.
Menja og jeg skal blant annet til Lofoten.
Og som dere ser, det er ikke så verst der
heller....



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar