10. mars 2011

Tors dag i Vestby

Nei da, det tordnet ikke da vi var i Vestby. Det var jo torsdag, Tors dag. Og det tror jeg nok barna på Vestby skole visste fra før, for de kunne jammen mye om vikingtiden og de gamle gudene!

Men jeg kan tenke meg et det ser flott ut når Tor kommer drønnende over himmelen med Tanngrisner den tennerskjærende og Tanngnjost med de glisne tennene foran vogna, og det lyner og tordner som verst. For det er så flatt og fint i Vestby at du kan se hele himmelen på en gang.

Et par sånne bukker som Tor har kunne vært ganske greit å ha. Ikke bare fordi de kan springe over himmelen i vill fart. Nei, fordi de kan bli spist om igjen og om igjen! Hadde Fenja og jeg sånne bukker så behøvde aldri være sultne.

Tor har igrunnen mange fine ting som Fenja og jeg gjerne skulle hatt: Hammeren Mjølner som treffer alt og alltid kommer tilbake når man kaster den. Styrkebeltet Megingjord som gir kjempekrefter. Og jo strammere det er, desto sterkere blir man. Tynn rundt livet og sterk som Tor, det hadde vært noe, søster! Og så et par hansker av jern, de som kalles Járngreipr - jerngrep, eller Járnglófi - jernhanske.

Å holde noen i jerngrep - å holde dem veldig hardt fast - det kommer kanskje fra de hanskene til Tor! Og glofi ligner på hanske på engelsk - glove.

Det er rart med ord og navn, at alt liksom betyr noe. Vestby, for eksempel, betyr visst en gård med mange og gode hus som ligger i vest. Den aller første gården i Vestby het nok By. Býr het den da den ble ryddet, en gang for 2000 år siden eller mer, og býr betyr gård eller hus. Så ble gården delt i fire, en i øst, en i vest, en i nord og en i syd. Så ble det Vestbýr.
Så ble det Vestby. Er det gårder som heter Nordby og Østby og Sydby i nærheten enda? Forresten, den i syd heter nok Sundby, ikke Sydby.

Tor øverst er en Menja-tegning. Tor i midten er det John Vedde som har fotografert. Tor nederst er fra et islandsk manus Ólafur Brynjúlfsson fra 1760.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar