16. feb. 2013

Firblad og fe i Enebakk

Enebakk har fått navnet sitt fra en gammel gård som het Ignarbakki som lå på elvebakken, på elvebredden, ved elva Ign eller Igna. Hva navnet Igna betyr vet visst ingen. Nå for tiden heter elva Preståa eller Børterelva. 


Kommunevåpenet i Enebakk er fire firbladplanter. Hver firblad er en fjerding. En fjerding er det gamle norrøne ordet fjordungr som betyr en fjerdedel, for eksempel av en tønne korn, eller av en vei - en gammel norsk kvartmil het en fjerdingsvei - eller av et område, for eksempel et futesogn eller prestegjeld.

I gammel tid var det seks fjerdinger i Enebakk. De het Strondine eller Strandafjeringen, Nesit eller Enebakneset, Hammarin eller Hammaren, Dalafjordungr eller Dalefjerdingen, Ytrafjordungr eller Ytterbygda og Kirkjufjordungr eller Kirkebygda. 
Da kommunevåpenet ble tegnet var det blitt fire fjerdinger. 
Nå for tiden er det tre: Flateby, Kirkebygda og Ytre Enebakk. 

Firbladmotivet er fra Enebakk kirke som ble bygget på 1100-tallet, like etter vikingtiden. 
Firblad var et vanlig motiv i middelalderen, både i Norge og ellers i Europa. Firbladplanten var en kraftig trolldomsurt med mange navn: Amonlauv, halsbyllbær, vegglusbær, ormebær, vargbær, grisebær og giftbær.



Det  var mye den kunne brukes til: som vaskemiddel, til plantefarging, mot veggelus og utøy, sykdom, verk og pest, til ulvejakt og for kjærligheta. Giftbær er kanskje det beste navnet, for lille blå bæret i midten av bladene er fryktelig giftig. Den ble også kalt trollbær, trollurt, trollgras og tussegras og beskyttet mot tusser og trollpakk, underjordiske og allslags styggedom.

En gammel folkevise fra Telemark forteller hvordan du kan la kua di få røyk på seg fra amonlauv og tre andre planter, så skal hun melke godt og blir beskytte vonde vetter. Her kan du høre den. Så nå vet dere hvordan dere skal passe på feet deres, fjerdeklassinger i Kirkebygden og Ytre Enebakk!

Viervand og Mariahand og Turte opponde' lio
Det sko du røykje kyri di mæ fe vonde vette å fri ho.
Viervand og Mariahand og Ommund-lauvet det go'e
Det sko du røykje kyri di mæ so sko ho mokke fro'e. 



Bilder: Enebakk kommunevåpen og Th Kittelsens Gudbrand i Lia er fra Wikimedia Commons. Firblad fra Bilder ur Nordens Flora, via Prosjekt Runeberg. Viervand og Mariahand er det Sondre Bratland som synger, på YouTube.

2 kommentarer:

  1. Enebakkneset ligger øst for Øyeren, i Fet kommune. Det er et minne fra den gang vannet samlet, ikke skilte. I gammel tid gikk det vei over isen. Og når det var isfritt var det stor båttrafikk.

    Dalefjerdingen finnes fortsatt, selv om den regnes til en annen del av kommunen. Det er ei lita bygd, som ligger i en dal ned mot Glomma mellom Kirkebygda og ytre del av Ytre Enebakk.
    AJM

    SvarSlett
  2. Og på Inderøy har vi ennå et område som kalles "gullfjerdingen".

    SvarSlett