2. feb. 2014

Asak skole



Da vi skulle til Asak skole, følte Menja og jeg oss nesten hjemme. For Asak er jo et skikkelig vikingnavn!   Og det betyr noe sånt som "guden Tors kjøring". Men det var faktisk min, "Fenjas kjøring", som fikk oss dit! Og det fine Tor-ansiktet som Menja har laget og som dere ser bilde av her, hadde vi heller ikke tatt med oss...

Det første vi så, var et gammelt, hvitt skolehus. Hmmm, dette var jammen en liten skole, tenkte vi. 




Men der tok vi feil. For bak gamleskolen tittet det fram en stor og flott og fjong skolebygning til! 


Vi fikk en fin, ny  gymsal å være i. Der hadde vi det fint, for det var slettes ikke en sånn gymsal der alt vi sa forsvant i gjalling og bråk. Og elevene på Asak var heller ikke buldrete og bråkete som når Tor med Hammeren kommer kjørende ( så de levde ikke opp til navnet på skolen, heldigvis...) 

På Asak fikk vi hjelp av tre lærere - og alle var menn. Det var faktisk spesielt for oss som reiser så mye rundt på skoler. Vi møter som oftest damer. 

 Vi har ingen bilder av lærermennene. Heller ikke av kulturvertene som hjalp oss inn og ut med tingene våre. Men vi har bilde av noe vi fikk av de snille kulturvertene. Frukt! 


Takk, for forfriskende frukt og en særdeles hyggelig dag på Asak! 


1 kommentar:

  1. Asak er et sted med spennende historie. Det var ikke bare Ake-Tor (slik heter han fordi han kjører) som har reist over Asak. (Svenskene sier fortsatt åka, når de skal reise.)
    Opp fra Åkrene og Leira går den en gammel vei over den store gården Jølsen og opp til Asak. De som kom vannveien kunne ro et stykke opp i Leira, før de tok brattbakkene opp til Asak. Kom de sørfra, eller med Glomma nedover, måtte de forbi Nerdrum Njords heim eller eng. Den ligger der Glomma møter Nitelva og Leira.

    I middelalderen var det så mye trafikk over Asak at det ble bygd kirke der. Ruinen av kirken ligger på Søndre Asak. Ved Olsoktider er det gudstjeneste i kirkeruinene.

    Ellers er det bygdeborger i området, blant annet på Farshatten, som ikke er pappas hatt, men en kolle i nærheten av et veifar.
    AJM

    SvarSlett