3. apr. 2013

Vestby, Breivik og Bjørlien i Vestby

Vestby, Breivik og Bjørlien skoler ligger i Vestby kommune. Kommunen har fått navnet sitt fra en eldgammel gård som het Byr som ble ryddet for kanskje 2000 år siden. Byr betyr gård. Etterhvert ble gården delt i fire gårder, en i hver himmelretning, Nordbyr, Sundbyr, Østbyr og Vestbyr - Nordgården, Sydgården, Østgården og Vestgården.  



Kommunevåpenet i Vestby har tre kløverbladkors, ett for hvert av de gamle kirkesognene i bygda: Vestby, Garder og Såner. Nå for tiden er Hvitsten også kirkesogn i Vestby, men likevel er det bare tre kors. 

I hele verden fins det over 300 forskjellige kløverplanter. I Norge fins det 13 forskjellige. De vanligste er hvitkløver og rødkløver. Og så fins det skogkløver, alsikekløver, harekløver, gullkløver, krabbekløver, musekløver og jordbærkløver.


På latin heter kløver trifolium. Det betyr treblad. Men det fins kløver med både fire og fem blader også. De kan bringe lykke. Men du må passe godt på og ikke miste lykkekløveren din, for da mister du lykken igjen. Noen sier at du kan ønske deg tre ting. Noen sier at du kan legge firkløver under hodeputen og få sanne drømmer, eller drømme om den du skal gifte deg med. Noen sier firkløver beskytter mot troll!  

Jeg har også hørt at det kan være lurt å spise den første hvitkløveren du finner om våren. Da skal du slippe å få vondt i halsen hele resten av året, og så skal du få du god hukommelse. Gjett om jeg skal ut å lete etter hvitkløver når våren kommer! 


Bilder: Øverst Vestby kommunevåpen. Rødkløver fra Bilder ur Nordens Flora. Hvitkløver fra Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar