3. apr. 2013

Frydenlund i Skedsmo, på hestekampsletta Skeiðismór

Frydenlund er vel et flott navn! Et frydefull lund! Kanskje det lå en fin gård der i gamle dager, kanskje med hester?  Frydenlund ligger ihvertfall i Skedsmo kommune og der har det bodd folk og hester lenge. Kommunevåpenet har bilde av tre hester i villt løp! Navnet Skedsmo kommer fra Skeiðismór som betyr hestekampsletta. For 1000 år siden, eller mer, var det ville hestekamper på slettene der hvor Skedsmo kirke ligger nå. I vikingtiden var det ofte hesteskeid samtidig med de store festene for de gamle viking-gudene. 


I Häggeby i Uppland i Sverige fins det en kopi av eldgammel stein som viser hestekamp mellom to hingster. De sloss kanskje om å få parre seg med en beste hoppa? Hingstene vrinsker og biter etter hverandre, sparker og spenner, mens eierne deres hisser dem opp, slår dem med pisker og hestestaver og lar dem ikke slippe unna før det flyter blod og den ene hingsten må gi seg. Sånne hestekamper var det kanskje på hestekampsletta Skeiðismór også, for mer enn 1000 år siden?

Skal tro om det har dukket opp hestehov på Frydenlund nå - den lille gule blomsten med de digre grønne bladen, like store som hovene til en hest? Jeg tipper det vokser mange i Skedsmo og rundt Strømmen, for der er det visst godt med leirholdig fuktig jord. Og der hvor det er fuktig leire, der trives hestehoven. 

Fil:Tussilago farfara - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-142.jpg



Jeg har hørt at hestehoven også ble kalt hostehever, fordi den ble brukt mot hoste i gamle dager. På latin heter den tussilago. Tussi betyr hoste og agere betyr å drive bort. Tussilago betyr altså den som driver bort hoste. Forresten er visst hestehov giftig, så det er nok like greit med hostesaft. 
    
Bilder: Skesmo kommunevåpen. Tegning av hestesteinen ved Häggeby kirke i Uppland i Sverige. Hestehov fra Köhler's Medizinal-Pflanzen 1897. 

1 kommentar:

  1. Frydenlund var en arbeiderbolig, som lå omtrent der det nye Frydenlundkvartalet ligger nå. Det var ganske vanlig at slike steder fikk flotte navn.

    Bak Frydenlund skole ligger et hus som ligner arbeiderboligen Frydenlund. Der holder Veslestua skole til i dag.

    Der Frydenlund skole ligger i dag, var det lærerbolig med eplehage. Litt av hagen er der fortsatt.

    SvarSlett