18. juni 2012

Hos Yddir på det hemre neset ved Øgderen

Alt dette har vår venn Arne Juksemage fortalt: Yddir betyr spiss eller odde og var navnet på en elv, Odde-elva - den som lager odder og nes i elveløpet. Yddir ga navn til Øgderen, innsjøen den rant ut av. Ved Øgderen lå det en gård på et nes - det hemre, hemmelige neset - altså Hemnes - som ligger i det store Raumariki hvor raumarene bodde. Nå heter det Romerike. Og Raumr betyr dunder og elvelarm. Jammen er det mye å lære av navn.

Og her vi altså på Hemnes, på vikingmarked hos Yddir vikinglag. Det er midt i teateret og jeg har prøvd å tegne noe som publikum skal gjette hva er.

Det var noen som gjettet på ekorn. Og kanin. Hæ - kanin! Det er jo selve den digre, ville, grusomme, farlige Fenrisulven! Han som er større enn en hest! Og når han åpner gapet så rasper han skyene med tennene sine! Fenja syntes han lignet en liten valp, så da tegnet jeg på noen digre hoggtenner. Men det ble kanskje litt vel mange hoggtenner. Det er jammen ikke lett.

Under her har noen andre prøvd å tegne Fenris, bundet med den magiske Gleipnelenken på holmen Lyngve i sjøen Åmsvartnir, med Tyr sin arm i magen og Tor sitt sverd i kjeften, mens det renner en hel elv av sikkel ut av gapet hans. Vån heter den elva.


Stakkars Fenris, han kunne vel sluppet det sverdet? Kunne de ikke bundet ham sånn?

Øverst: Yddir vikinglag sin logo. Så bilde av oss med Fenris som Malin Rikardsdotter Lagerkranz har tatt. Så en tegning av Fenris fra et gammelt islandsk manuskript fra ca 1680, AM 738 4to via wikimedia commons og nederst min Fenris-tegning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar